Bolyai János Általános Iskola

Határtalanul! Pályázat 2011

 

 

 

 

Újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak a kispesti Bolyai János Általános Iskola. Az Apáczai Közalapítvány által meghirdetett Határtalanul! pályázatot általános iskolák hetedik évfolyamai számára írták ki az idei évben, melynek feltétele, hogy külhoni magyarlakta területekre szervezzenek tanulmányi utat a diákok számára. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott pénzösszegeket kimondottan út-és szállásköltségre lehetett kérni. A tantárgyhoz kötődő programok, helyszínek és pénzügyi terv részletes kidolgozása komoly odafigyelést igényelt a pályázat megírásakor. Ebben kaptunk segítséget a Student Lines Diákutazási Iroda munkatársaitól, akik eddigi tapasztalataikat megosztva támogattak bennünket. Az így elnyert 1154650 forintot 35 diák kiutaztatására fordíthatjuk.

Az általunk tervezett tanulmányi út címe, Apró kincsek Erdély legmélyéről, melynek célja olyan eldugott, a tömegturizmus által ritkán látogatott helyekre eljuttatni diákjainkat, ahol valóban megismerhetik Erdély rejtett értékeit, közeli képet láthatnak az erdélyi magyarság mindennapi életéről, ilyen a kőrispataki Szalmakalap Múzeum, a mikházi ferences kolostor és templom, vagy a Kazinczy emlékház Érsemlyénben. Utunk során felkeresünk a magyar történelemhez és irodalomhoz kötődő emlékhelyeket, így Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely vagy akár Segesvárhoz kötődő írók, költők, történelmi események helyszíneit. Cél, hogy az anyaországi diákok jobban megismerjék a határon kívüli magyarok életkörülményeit, megismerkedjenek velük egykorú diákokkal, személyes kapcsolatok alakulhassanak ki. Iskolánk célja pedig egy testvériskolai kapcsolat létrehozása lenne egy nyárádmenti kis falu iskolájával, ahol mindmáig csak magyar diákok tanulnak.

Az út megvalósításán lelkesen dolgoznak iskolánk tanárai, akik egy új oktatási lehetőséget látnak ebben, hiszen valóságos szemléltetőeszközök egész tárháza nyílik ily  módon meg előttük és ezek által közelebb vihetik diákjaikat az iskolai tananyagban tanultakhoz.