Alapítva 1983.

 

Hagyományteremtés, hagyományőrzés

 

 

1991 óta viseljük Bolyai János világhírű matematikus nevét.

Bolyai János 1802. december 15-én, Kolozsváron született.

Iskolánkban évente decemberben kerülnek megrendezésre a Bolyai-napok.

Ennek keretében zajlik 1991 óta a kerületi Bolyai János Természettudományi verseny.

Az alsós és felsős tanulóknak sajátos programokat szervez a DÖK; néhány a sok közül: különböző kiállítások megtekintése, úszóverseny, tanár-diák futballmeccs. Az alsó tagozatosok matematikaversenyen vesznek részt.

 

1997 óta köszöntjük november 3-át, amely a Magyar Köztársaság Kormánya rendelete alapján a magyar tudomány napja, emlékezve Széchenyi István gróf 1825. évi pozsonyi országgyűlésen tett felajánlására, amit a Magyar Tudományos Akadémia felállítására tett. 2003 óta magyar tudomány ünnepe.

Nekünk ez a nap Bolyai-évforduló is, ugyanis 1823. november 3-án írta Bolyai János apjának híres temesvári levelét, amelyből oly gyakran emlegetik „semmiből egy új más világot teremtettem”.

1997-ben 100 éve jelent meg az Appendix magyarul, Bolyai János zseniális műve. Ekkor készült az első kiállítás, megemlékezve erről az évfordulóról, és iskolánk névadójáról. Műsorral emlékeztünk meg 1997. december 17-én a matematikus születésének 195. évfordulójáról.

1997-ben első alkalommal került átadásra a pedagógiai munka elismerésére alapított Bolyai-díj.

 

Bolyai-díjas pedagógusok:

 

1997    Kőmíves István                      tanár

1998    Berényi Anna                         tanár

1999    Mogyoródi Sándorné             tanár

2000    Nagy Péter                             tanár, igazgató

2001    Mészáros Imréné                    tanító

2002    Oláhné Csatlós Erzsébet        tanár

2003    Dr. Klár Andrásné                 tanító

2004    Nagy Katalin                          tanító, tanár

2005    Balázs Imre                            tanár

2006    Dr. Dienes Lajosné                iskolatitkár

2007    Kovácsné Gebri Éva              tanár

2008    Röhrig Éva                             tanár, igazgató

2009    Karácsonyné Kiss Mária        tanító

2010    Kondás Enikő                        tanár

2011    Dániel Gáborné                      tanító

2013    Dévényi Enikő                       tanár

 

1997 óta a tanév végén Bolyai-plakettet kap egy alsós és egy felsős diák kitűnő tanulmányi munkája elismeréséül.

 

1998. november 3-án a magyar tudomány napjára, Bolyai János temesvári levelének 175. évfordulójára megjelent Dániel Gáborné:Az igazságot... határtalanul szeretem" című annotált ajánló bibliográfia.      

1998-ban jelent iskolánk első évkönyve Tizenöt évesek lettünk! címmel. Azóta ötévente készül évkönyv.

 

Az 1999/2000. tanévben a Bolyai-napok programjaként került első alkalommal megrendezésre a Bolyai-vetélkedő. Ennek célja, hogy diákjaink megismerjék a matematikus küzdelmes életét, választ kapjanak arra a kérdésre: „Lehet-e példakép Bolyai János?” [1]

1999 óta jelenik meg a Bolyai Lapok 1-2. száma, amely segíti a felkészülését.

Ebben az évben különleges színfolt volt egy rendhagyó irodalmi előadás Bolyai Jánosról, amelyre Bánffy György színművészt kértük fel.

A vetélkedő résztvevői kezdetben a nyolcadikosok voltak, majd a hatodikos diákok, akik a szeptemberben induló Bolyai János életművével foglalkozó projekt keretében dolgozzák fel névadónk életét. A zsűri állandó tagjai évek óta töretlen lelkesedéssel segítenek – Lestárné Fabján Edit, Erényi Tiborné, Lippai Csilla. Horvát Elek, Hernádi Paula, Dr. Bényi Árpádné is szívesen vették ki részüket a zsűrizésben. A három legjobban teljesítő csapat tagjai oklevelet, és Bolyai János tűzzománc portréjáról készült fotót tartalmazó albumot kapnak.

 2002-ben és 2010-ben - mindkettő Bolyai-év volt – egy különlegességet is kaptak a diákok, erdélyi pónyik almát.  

Bolyai Farkas, Bolyai János apja domáldi faiskolájában szaporította és egész Erdélyben ő terjesztette el ezt a fajtát. Végrendeletében sírjelként is mindössze egy pónyik almafát kért. „Emlék se legyen: hanem, ha valaki egy pojnik almafát ültet, a ház eleibe; a gyümölcsét szedőktől vagy róla oltóktól vegye köszönetét.” Miért volt ez a kívánsága? Mert emlékeztette három olyan almára, amely az emberiség életében fontos szerepet játszott: Éva almájára, amely kiűzte az első embert a paradicsomból; Paris almájára, amely kirobbantotta a trójai háborút; Newton almájára, amely a tömegvonzás törvényeinek felfedezéséhez vezetett.

 

2002. december 15-én, Bolyai János születésének 200. évfordulójára készült el a jelenleg látható állandó kiállítás. Azóta folyamatosan újabb dokumentumokkal bővül.

A bicentenáriumi ünnepségen avattuk fel Bolyai János tűzzománc portréját, amely a földszinti aulában található. A képzőművészeti alkotást Hernádi Paula készítette.         

Az ünnepség vendége volt Bolyai János, a matematikus dédunokája.

Közreműködött Bánffy György és Tarján Péter színművészek, Oláh Anna Bolyai-kutató.

Minden év december 15-én elhelyezzük a megemlékezés virágait.

 

 


 

Bolyai János 1860. január 27-én, Marosvásárhelyen halt meg. Már hagyománnyá vált, hogy minden évben ekkor csendes megemlékezést tartunk a Bolyai-emlékhelynél.

 

2003-ban megjelent A Bolyai János Általános Iskola évkönyve 1983-2003.

 

A 2007/2008-as tanév kiemelkedő esztendő volt iskolánk életében, 25 évesek lettünk.

A jubileumi hét megrendezésére december 10-14. között került sor. Rendezvényeinkkel az iskola minden tanulóját mozgósítottuk.

Programok: iskolatörténeti kiállítás, Batthyány-kiállítás, Bolyai-emlékkiállítás, természetfotó kiállítás; rajzkiállítás, kerületi komplex természettudományi vetélkedő, Bolyai-vetélkedő, környezetvédelmi nap – hulladékgyűjtés, környezetvédelmi vetélkedő, interaktív irodalomóra, homokszobrászat, Luca-napi vásár, véndiák találkozó.

Jubileumi évkönyvünk 2008 tavaszán jelent meg, Bolyai János Általános Iskola jubileumi évkönyve 1983-2008 XXV.

 

2009-ben Bolyai János Appendix című kötetének munkapéldánya felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. Csak a nemzetközi jelentőségű szellemi hagyatékok kerülhetnek fel a listára. A Világemlékezet listájára került mű Bolyai János geometriájának tételeit tartalmazza.

 

2009. november 23-december 11. között rendeztük meg a Bolyai-heteket.

Programok: látogatás az Uránia Csillagvizsgálóba, a Füvészkertbe, a Vass Lajos Általános Iskolába, „Zöld hétvége” rajzpályázat, kőzet-és ásványkiállítás, alsós matematikaverseny, „Szelektart” művészeti alkotások készítése hulladékból, komposztáló készítése, tabló készítése a Füvészkertről, makett készítése a Naprendszer címmel, bolygók bemutatása, kiállítás a projekt anyagából, kerületi komplex természettudományi vetélkedő, Bolyai-vetélkedő, Luca-napi vásár.

 

2010. január 27-én Bolyai János halálának 150. évfordulója tiszteletére ünnepélyes iskolagyűlésen emlékeztünk névadónkra. Közreműködött Tarján Péter színművész, Tassonyi Balázs iskolánk diákja, és Oláh Anna Bolyai-kutató, aki „Egy jeltelen sírtól az UNESCO Világemlékezet listájáig” címmel tartott előadást. Ezen a napon pedagógusaink minden osztályban az UNESCO–val kapcsolatos órát tartottak.

Időszaki kiállítás nyílt a földszinti aulában, és megjelent a Bolyai Lapok különszáma.

2010. november 22-26. között zajlottak a Bolyai-hét eseményei:  „A mi Kispestünk”című fotópályázat; Bolyai-vetélkedő; érdekes kémiai bemutató óra; múzeumi látogatás, vetélkedő; Bolyai kerületi természettudományos verseny; kőzet-és ásványkiállítás.  

A 2010/2011- es tanév új eseménye volt december 6–10. között a Kisiskolások hete.  

A”Mikulástól Lucáig” programjai: játékos vetélkedő magyar nyelvből; matematika verseny; „Nagy könyv” irodalmi vetélkedő; rajzpályázat; „Mikulás az iskolában”-vendégek az óvodások; Bolyai-bajnokság”-ritmikus gimnasztika; „Kezeslábas”- kézműves foglalkozások; „Észpörgető Lucáról”; a záró esemény pedig a „Luca-napi kavalkád” – néptánc, Luca-napi népszokások, szépségvesrseny, táncház, terefere szülőkkel.

 

2011. két jeles eseménye – 180 éve jelent meg az Appendix, 100 éve került apa és fia közös nyugvóhelyre.

2011. szeptember 7-én megemlékezést tartottunk a két Bolyai tiszteletére.

Iskolánk udvarán két pónyik almafacsemetét ültettünk el Gajda Péter polgármester és Bolyai János dédunoka segítségével. Emléktáblát is avattunk.

Közreműködött Tassonyi Balázs iskolánk egykori diákja, Dániel Gáborné Bolyai-kutató, iskolánk pedagógusa, Oláh Anna Bolyai-kutató, Budainé Veres Ágnes az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató-és Szaktanácsadó Kht. képviselője.

Az oltóvesszők a marosvásárhelyi református temetőben található fáról származnak, és az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Kht. munkatársai nevelték a facsemetéket.  

 

Gajda Péter polgármester és Bolyai János elültették a facsemetéket

 

 

 

 

Röhrig Éva igazgató leleplezte az emléktáblát és a diákokkal együtt elhelyezte a koszorút

 

2011. november 11-én a pesterzsébeti Kossuth Társaság szervezésében, a Gaál Imre Galériában rendhagyó Bolyai előadást tartott Dániel Gáborné, iskolánk pedagógusa, Bolyai-kutató.

Második alkalommal került megrendezésre 2011. december 6-8. között a kisiskolás napok.

Az alsós diákok adtak műsort a kerületi óvodásoknak.

2011. december 12-16. között zajlott a Bolyai-hét, amely ismét gazdag programot kínált a diákoknak: Bolyai-megemlékezés, Bolyai-vetélkedő, Fizibusz-Elmű kísérletek;

múzeumi látogatás - DOStalgia, Közlekedési Múzeum, kerületi természettudományi vetélkedő, kisállat-bemutató, testkultúra hölgyeknek; tanár-diák labdarúgó mérkőzés.

 

2012. április 18-án került sor iskolánk új címerének felavatására, amelyen részt vett Hernádi Paula képzőművész – az új embléma tervezője.

 

 

 

2012. április 18-án nyílt meg második állandó kiállításunk: Múltidéző címmel. Célja, hogy a diákok megismerkedhessenek a régi idők tárgyi emlékeivel. A kiállítást rendezte: Dr. Bényi Árpádné és Dániel Gáborné.

 

A 2012/2013-as tanév újabb évforduló volt az iskola életében, 30 évesek lettünk.

A jubileumi hét 2013. március 4-8. között zajlott. Ismét számos rendezvénnyel ünnepeltük az iskola születésnapját.  Jubileumi évkönyvünk  „Harminc év – felnőttek lettünk” -  1983-2013 címmel sajnos anyagi okok miatt nem jelent meg nyomtatott formában,  az iskola honlapján olvasható.


 

A 2012-és 2014 közötti időszakban is különleges programokkal emlékeztünk névadónkra.

2014 decemberében első alkalommal volt előadás a Bolyai-geometriáról. Munkácsy Katalin az ELTE TTK Matematikatanítási és Módszertani Központ főiskolai docense Geometria a síkon, a gömbön és a trombitán” címmel egy nagyon érdekes bemutatóval modellezte a Bolyai-geometriát.

 

 

2015 decemberében a Bolyai-hét érdekes programja volt „az utazó planetárium”.  

Az elmúlt évtizedek kerületi Bolyai-versenyek sikerét bizonyította, hogy ettől a tanévtől kibővült a verseny.  Kispesti - és pestszentlőrinci iskolák csapatai vettek részt - a természettudományi tantárgyakra fókuszáló eseményen.

 

A 2016/2017-es tanévben - a hagyományok tiszteletben tartásával - a matematikus életművével való ismerkedés mottója: „kicsit másképp” volt. A Bolyai-hét megnyitóján, a Bolyai-emlékhelynél az osztályok képviselői tiszteletük jeléül elhelyezték virágaikat.  

Rövid műsor után Bolyai-totó kitöltésével idéztük fel a matematikus életútját. A kerületi Bolyai-versenyen is minden csapat kitöltötte a totót. A 6. évfolyam diákjai Dániel Gáborné tanító, Bolyai-kutató előadását hallgatták meg névadónk életéről, Bolyai-kutatásának meghatározó élményeiről.   A diákok ismerkedtek az mp 3-as nyomtatóval, és a szkennelővel.

 

 

2014-ben indult egy új kezdeményezés, hagyományteremtés:

időszaki kiállítás egy-egy érdekes témakörben.

A kiállítások rendezője: Dániel Gáborné, és állandó segítője Dr. Bényi Árpádné

 

2014. április                „Horgolt mesék” Gazdik Mária könyvtáros, tanár (1924-2014) születésének 90. évfordulójára

- amigurumi: japán horgolási technika

Az amigurumi - gyűjtemény Gábor Mihályné Katalin, matematika-fizika szakos tanár tulajdona, aki a híres Pilvax Károly ükunokája - Gazdik Mária unokatestvére

 

 

2015. október 19.       „Kinder meglepetés”

Erdei-Nagy Andrea tanító magángyűjteménye

 

2016. február 2.          Teddy és társai”  

Dániel Gáborné tanító magángyűjteménye                                           

 

2016. november 7.      „A XV. század találmánya a szalvéta”

Dániel Gáborné tanító magángyűjteménye     

 

2017. március 8.         „A magyarországi üveggyártás tárgyi emlékei”

Dániel Gáborné tanító magángyűjteménye

 

 

Összeállította: Dániel Gáborné

tanító, Bolyai-kutató



[1] Urbán Jánosné: Lehet-e példakép Bolyai János? = Bolyai Évkönyv. Bp. Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola. 1995. 3. sz. 73-80. o.