Válogatás a 2010-2011-es tanév programjaiból:

Képek a nyári vándortáborról

Újraavatták a kispesti Kossuth-szobrot

Az ünnepségen a Bolyai iskola is részt vett.

Nyílt délután a Városházán

Iskolánk harmadikosai, negyedikesei közül néhányan “kakaótúrát” tettek a Városházán. A nyílt délutánon a polgármester bemutatta a Városháza működését, beülhettek a gyerekek a szerverszobába, kérdéseket tehettek fel a polgármesternek. A túra végén kakaóval kínálták meg a gyerekeket.

Gulyásfőző verseny a KAC-pályán

Június 4-én, szombaton gulyásfőző versenyre neveztek be iskolánk pedagógusai. A 2 csapat: a Bolyai Betyárok és a Mindent bele csapat remek gulyást főzött. Összesen a kerületből 24 csapat nevezett be a bográcspartiba, a KAC-pályáról felkúszó magyaros ételfelhő már a közeli buszok utasait is megéheztették… A Bolyai Betyárok különdíjat kaptak, a Mindent bele csapat szinte elsőként készült el a finom csülkös-marhahúsos gulyással, jó hangulatban és jó ízek zamatával. illatával telt el a délelőtt.

Törökországban jártunk

2011 májusában kis iskolai csapatunk Isztambulba repült a günesli általános iskola meghívására.

Tantestületi kirándulás

Az iskola tantestülete kirándult Győrben és a Sokorói-dombvidék Nyúl községében.

Erdei iskola: Debrecen és környéke

Az idei erdei iskola tartalmasan és jókedvvel telt el. Túráztunk a közeli Vekeri-tónál, szafariztunk a Hortobágyon, bejártuk Debrecen nevezetességeit, a Zsuzsi-vasúton erdei állatokat lestünk, az állatkertben vezetéssel sokat tanultunk, az Aquaticumban hűsöltünk. Remek tablókon mutattuk be: milyennek ismertük meg Debrecent és környékét.

Olvasni jó!

Május 13-án, pénteken 30 gyerekünk, 1. osztályostól 8. osztályosig, vett részt az Olvasni jó! rendezvényén. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előtt ötszázan olvastak negyedórát hangosan, egyszerre a kedvenc könyvükből. Jó reklámot adtunk az olvasásnak! Utána jót fagyizott kis olvasócsapatunk….

Látogatás a Művészetek Palotájába

Május 3-án iskolánk kis csapata /31 gyermek/ a Művészetek Palotájába látogatott. Idegenvezetőnk körbevitt bennünket az épületben, beavatott minket az akusztika tudományába, a komolyzene kulisszatitkaiba. Utána felmentünk a zikkurátba, és bolyongtunk a labirintusban. A túra résztvevőit az osztályfőnökök választották ki, jutalmul a dicséretes tanulmányi és közösségi munkáért.

Virágültetés

Virágokkal ültettük be az iskola bejáratát. 60.000 Ft-ot fordítottunk környezetünk csinosítására.

Prevenciós hét

A prevenciós héten minden reggel tornával kezdtük a napot…

Iskolánkban járt a török-magyar delegáció

Török delegáció látogatott iskolánkba 2011. március 19-én, szombaton. Órákat néztek meg isztambuli vendégeink, török és magyar általános iskola közötti együttműködésről tárgyaltak, és szerződést írtak alá a Városházán.

Nemzeti ünnep

Az iskolai március 15-ei ünnepély műsorát a 6. a osztály mutatta be.

Reformkori találkozó

2010. november 26-án a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Vasarely-termében …

Bolyai-témahét a biodiverzitás jegyében

Bolyai kerületi komplex természettudományi verseny – több mint 20 éve

Az idei Bolyai-témahetet a biodiverzitás jegyében rendeztük meg a Bolyai iskolában. A környezetvédelem, -megóvás a legszűkebb lakókörnyezetünkre összpontosított. A fotópályázat támája is ezt sugallta: Legkedvesebb helyem Kispesten. A fényképek ötletes formációkban azt hangsúlyozták: a gyerekek szeretik a lakótelep parkjait, tereit, fasorait, szobrait, fényeit. Az iskolai aulába beemeltük a Fő utcát, templomimitációval, fotókkal, a kerületről szóló verssel, avarszőnyeggel, utcatáblával, fákkal. Emléktáblát avattunk iskolánk kedves szoboralkotójáról, Boldogfai Farkas Sándorról, aki 57 éve készítette iskolánkat őrző bronzszobrát, a Dogot. A Bolyai-témahét keretén belül vetélkedőt állítottunk össze Bolyai János életéről és munkásságáról. A kerületi komplex természettudományi versenyünkre 11 kerületi csapat nevezett be. I. helyezett a Gábor Áron Általános Iskola csapata lett, a II. díjat a Pannónia Általános Iskola nyerte el, a III. díjnak az Erkel Ferenc Általános Iskola lelkes csapata örülhetetett. A tehetséggondozó kerületi versenyt iskolánk több mint 20 éve rendezi meg, és nyújt kitüntetett figyelmet a kevés óraszámú, méltatlanul háttérbe szorított természettudományi tantárgyaknak.

A témahéten iskolánk tanulói látogatást tettek a Magyar Természettudományi Múzeumba, ahol a Hatlábúak interaktív világát ismerhették meg. Ásványkiállítás, szelektív hulladékgyűjtés és iskolai avargyűjtés szerepeltek még a hét kiemelt programjaiban.

Ifjú zenebarátok napja

Idén is, hagyományosan, közösen ünnepeltük az Ifjú zenebarátok napját. Az
egész iskola közösen énekelve emlékezett meg a 200 éve született Erkel
Ferencről. A rendhagyó énekóra előadói, szereplői iskolánk tanulóinak szülei
voltak. A Himnusz alkotójáról színesen, sokféleképpen, tartalmasan álltunk
meg 1 óra időtartamára. Az Erkel iskolából is érkeztek vendégek, a szép
fuvola- és gitárszó a film világába varázsolt bennünket.

Emléktábla avatás

November 13-án, szombaton emléktáblát helyeztünk el iskolánk falán Boldogfai Farkas Sándorról, a Dog című szobor alkotójáról. Ezen a napon megemlékeztünk a sokoldalú művészről, numizmatikusról. A kutyabemutatónak az alsó tagozat nagyon örült…

DÖK kirándulás

Az október végi DÖK-kirándulást nagyon élvezték a diákok. A 8.a osztály
túrázott a Nagy-Hárs-hegyen, felmásztak a Kaán Károly-kilátóra, majd
beleereszkedtek a Széchenyi-fürdő langyos vizébe…

Művészetek Palotája

A 2.b osztály szeptember utolsó napján a Művészetek Palotájában járt. A hattyúk tava gyermekelőadást néztük meg.Csajkovszkij gyönyörű muzsikájára a Szegedi Kortárs Balett táncolt. Az darab úgy mutatta be a történetet, hogy átéltük, értettük a cselekményt, azonosultunk a szereplőkkel, tudtuk, kit kell szeretni és kit ellenszenvesnek tartani.
Másnap jó volt felidézni a élményeinket.Idén még többször megyünk színházba, izgatottan várjuk a következő előadást.

Wekerle-túra

Iskolánk diákjai Wekerle-túrára indulnak a héten, a Kulturális örökség napjai jegyében. A pedagógusok a buszos kiránduláson megmutatják a gyerekeknek a Kós Károly teret, sétálnak a wekerlei házak között, szobrokat, szakrális helyeket keresnek fel. Elhelyezik Kós Károly emléktábláján koszorújukat: “Itt jártak a felső-kispesti bolyaisok”. A helytörténeti sétát a megújult játszótéren fejezik be.

Évnyitó 2010

Szeptember 1-jén iskolánkban is becsöngettek. Az ünnepélyes
tanévnyitót a 4. b. osztály kedves műsora kezdte. Örömmel néztük
és hallgattuk az ügyes gyerekek szavalatait, produkcióit.