A ritmikus gimnasztika versenyrendszere

A ritmikus gimnasztika szabályozása a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) hatáskörébe tartozik. Magyarországon az utóbbi időszakban számos átalakulás volt a ritmikus gimnasztika versenyfelépítésében. A legfrissebb felépítés a következőképpen alakult:

Szabadidősport kategória:

Szabadidő 2. szint

2×1 óra heti edzésidőt ajánlanak, de ezt csak a nagyon profi edzőknél elég, máshol több szükséges. Itt csapat, duó és trió gyakorlatokat mutatnak be a versenyzők, kicsiknél csak szer nélküli úgynevezett szabadgyakorlatot, nagyobbaknál pedig már szergyakorlatot kell bemutatni.

Szabadidő 1. szint

2×2 óra edzéssel vagy többel teljesíthető.

A csapat, duó és trió gyakorlatokon felül itt már lehet egyéniben is versenyezni, a gyakorlatokban 7 elemet szabad mutatni, 0,1 és 0,2 értékűeket. Ez a legnépszerűbb osztály, itt van mindig a legtöbb induló versenyző.

A szabadidősport kategóriában (1. szinten) a tavaszi félévek az egyéni versenyzéssel telnek, az őszi félév pedig a csapatversenyzéssel.

A Magyar RG Szövetségtől minden évben ki kell váltania a Szövetség versenyzési engedélyét, melynek éves díja jelenleg szabadidősport kategóriában 1000 Ft, versenysport kategóriában 4200 Ft és egy nemzeti színű kis plasztik kártya. Ezzel a kártyával elfogadja a versenyzőt a sportkórház, ahol sportorvosi vizsgálatot kell végezni a sportkórházban (18 éves kor alatt félévente), a versenyeken csak ezt fogadják el.

 

Ahol igazából elkezdődik a sportág (pár év kemény munka után):

Versenysport II. és III. osztály

Itt már csak egyéni és csapatbajnokságok vannak, igazodva a nemzetközi szabályrendszerhez. Ebben a kategóriában az elemek nehézségi értéke már 0,3 és 0,4 lehet.

Ezeknek a versenyeknek az eredményei később plusz pontokat érnek az iskolai felvételiknél!

A sportág csúcsa a versenysport I. osztály

Nevezhetjük ezt elit osztálynak is, mert ide már egész kis kortól szükségesek azok rendkívüli születési adottságok, amit mindig megcsodálunk. Vékony testalkat, szép lábak, nagy ízületi mozgékonyság, rendkívül gyors mozgástanulási képesség, magas fokú kézügyesség alapkövetelmények. A heti edzések száma itt már 5-6 nap, legalább 3-4 órás intenzitással.