Határtalanul! 2016

2016

Határtalanul jól éreztük magunkat Erdélyben

 

Augusztus végén értesültünk róla, hogy sikeres volt Petki Annának, iskolánk Erdélyből származó tanárának pályázata a “Határtalanul” erdélyi utazásra. .Nagy örömmel készülődtünk, sokat olvastunk  történelemből, irodalomból.
     Május 2-án eljött a várva várt nap, elindultunk a nagy útra.  A Király-hágónál szívtuk  magunkba  először Erdély levegőjét, utána Kolozsváron ismerkedtünk a várossal. Második nap nagyot túráztunk  Tordai -szakadékban . Délután Torockóra mentünk, a hatalmas hegy lábainál jártuk be a vidéket. Nagyenyeden megemlékeztünk Jókairól, megnéztük a híres Református Kollégiumot, . Harmadnap Marosvásárhely felé vettük az irányt, jártunk a Teleki Könyvtárban, a Kultúrpalotában. Délután Kőrispatakra indultunk, ahol a Szalmamúzeumban megcsodálhattuk a kőrispataki emberek kézügyességét és megtanulhattuk a szalmafonás csínját-bínját. Lajos bácsi, a múzeum fenntartója és a falu legaktívabb embere  a “legkedvesebb vendéglátó” címet nyerte el a gyerekektől.
     A következő napon meglátogattuk Tamási Áron sírját Farkaslakán, körülnéztünk Korondon a vásárban, körbejártuk a tavat Szovátán és ellátogattunk  Backamadarasra, ahol a helyi általános iskolásokkal találkoztunk. Virágokat ültettünk az iskola elé, a fiúk barátságos focimeccset játszottak és mindeközben sok barátot szereztünk.. Az utolsó napon  Tordán megnéztük a felújított sóbányát ,majd rövid sétát tettünk Nagyváradon.
     Élményekkel és érzésekkel tele tértünk haza. Reméljük, hogy  a gyerekeket is megérintette Erdély hangulata és sokan visszatérnek majd oda néhány év múlva.

 

Tóth Csilla                                                                     

Kispesti Bolyai János Általános Iskola